Ulla-Maija Rouhiaisen ope-blogi

matkailun oppimispäiväkirja

aatelisto,papisto,porvaristo,talonpojat ja opiskelijat

Jätä kommentti

Tosi sateinen ja pimeä aamu, klo 08.15 lähdimme Asematunnelin kautta puikkelehtien kohti Porthanian aulaa, jossa ihmettelimme Aarne Ervin arkkitehtuuria ja kuuluisia portaita:

???????????????????????????????Monet valokuvasivat

porthania_elina_ailaElinalla oli ammattilaisen välineet, Aila ihmettelee tuloksia.

???????????????????????????????Sara oli ostanut uudet kumisaappaat, ne olivat tarpeen kun marssimme Valtioneuvoston linnan taakse kohti Ritarihuonetta.

Siellä odotti amanuenssi Gunilla Peräsalo, joka opasti meitä ja perehdytti (Ruotsin) Suomen aatelin asioihin.

???????????????????????????????Pääsimme ala-aulasta rautaporttien läpi tasanteelle, jossa oli

???????????????????????????????Ruotsin kuninkaan Kustaa II Adolfin rintakuva. Kuten muistamme, hän johti Ruotsin suurvallaksi tappelemalla suomalaisten Hakkapeliittojen avustamana 30-vuotisessa sodassa (Topelius:Välskärin kertomuksia). Kustaan kuva on Ritarihuoneella muistuttamassa hänen merkityksestään aatelissäädyn vakiinnuttamisesta Ruotsin kuningaskunnassa. Sotien aikana monet tavalliset miehet ansioituivat taiseteluissa ja heidät palkittiin läänityksillä (maaomaisuudella) ja arvonimillä.

???????????????????????????????Mirjami ja Katja Ritarihuoneen johtokunnan huoneessa.

???????????????????????????????Pääsalissa Gunilla kertoi aatelissäädyn toiminnasta ja merkityksessä sääty-yhteiskunnassa. Hänen kädessään on kolmen vuoden välein ilmestyvä Aateliskalenteri, jossa elossa olevat aateliset luetellaan säätynsä mukaisessa järjestyksessä. Ruhtinaat, kreivit ja vapaaherrat ovat arvojärjestyksessä esillä myös Ritarihuoneen seinien vaakunoiden rivistöissä. Ruhtinaita Suomessa edustaa vain venäläisen Menshikov-suvun vaakuna. Aateluus periytyy miespuolisten jälkeläisten kautta, sammuneiden sukujen vaakunoiden alla olevaan nimitauluun on merkitty risti.???????????????????????????????Seinillä on monta tuttua nimeä:

???????????????????????????????   ???????????????????????????????

Möllersvärd-nimestä tulee mieleen romanssi Aleksanteri I:n ja  aatelisneito Ulla Möllesvärdin välillä, lukekaapa tämä ja saatte samalla lisätietoa 200-vuotta sitten järjestettyjen Porvoon valtiopäivien tunnelmista:http://www.porvoo.fi/fi/palvelut/ymparisto_ja_luonto/puistot_viheralueet_metsat/porvoon_kansallinen_kaupunkipuisto/nasinmaki/nasin_hautausmaa/keita_taalla_lepaa/ulrika_mollersvard

Soisalon-Soininen on suomalainen aatelissuku ja suvun kaksi jäsentä ovat matkailuelinkeinon palveluksessa: Tuovi Soisalon-Soininen on legendaarinen matkailun opettaja Haaga-Heliassa Porvoossa ja hänen veljensä toimii matkailualalla ohjelmapalveluyrittäjänä.

???????????????????????????????Tässä on toinen tärkeä valtiopäiväkuva – näitä muistettavia autonomianaikuisia valtiopäiviä on siis kahdet:

  • Porvoon valtiopäivät 1809, jolloin Aleksanteri I liitti Suomen alueen Venäjän keisarikuntaan ja antoi Suomelle autonomisen aseman.
  • Helsingissä kymmenien vuosien tauon jälkeen 1863-1864  järjestetyt valtiopäivät, jolloin Aleksanteri II antoi määräyksen toteuttaa useita uudistuksia Suomen hallinnossa. Suomessa juhlittiin tänä vuonna säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotismerkkipäivää.

Yllä oleva maalaus on vuoden 1867 valtiopäivistä. Keskellä on keisari Aleksanteri II ja suuriruhtinaat eli kruununprinssit ja  heidän ympärillään maan kaikki tärkeät henkilöt.

Lähdimme Ritarihuoneelta sateeseen, kävimme Tuomiokirkossa

???????????????????????????????Senaatintorille pystytettiin joulukuusta ja joku oli nosturissa kuvaamassa meitä, kun opiskelimme tuulessa Tuomiokirkon portailla. Kaikki osaavat nyt Senaatintorin rakennukset – Aleksanteri I rakennutti, Carl Ludwig Engel suunnitteli ja valvoi:

  • Nikolainkirkko (Tuomiokirkko)
  • Aleksanterin yliopisto (Helsingin yliopisto)
  • Yliopiston kirjasto (Kansalliskirjasto)
  • Senaatti (Valtioneuvoston linna)

???????????????????????????????Kiseleffin talossa pidimme sadetta. Talossa on hienoja liikkeitä.

Lähdimme lopuksi mielenkiintoiselle kierrokselle Kansallisarkistoon ja Arppeanum-yliopistomuseoon. Teen niistä eri jutut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s