Ulla-Maija Rouhiaisen ope-blogi

matkailun oppimispäiväkirja

Kallion kukkia

Jätä kommentti

a_kallionkirkonruusuja3

Hakaniemi (Siltasaari), Kallio, Sörnäinen ovat saaneet viime vuosina mainetta trendikkäinä kaupunginosina. Kaupunginosien historiaan liittyy tärkeä osa Suomen historiaa: työväenluokan poliittista voimaa ja tappioita, lakkoja, taistelulauluja ja punalippuja Hakanimen torilla, ammattiyhdistysliikkeen ja sosiaalidemokraattien päämajat, 1990-luvulla kaatuneet punapääoman liiketoiminnan merkkirakennukset: Kansa, STS-Pankki, Elanto, OTK. Nyt vanhoista tehtaista on tehty kulttuurilaitoksia ja toimistoja.

tyovaentalo_vitriiniTyöväentalon tarina: http://www.paasitorni.fi/paasitorni/historia. Taloa on haettu liitettäväksi  UNESCO:n maailmanperintölistalle merkittävänä ja hyvin säilytettynä työväenliikkeen muistomerkkinä.

tyovaentalo_portaikkoTyöväentalo on edelleen Helsingin Työväenyhdistyksen omistuksessa, yhdistys on saneerannut talon ja siinä on toiminut vuodesta 2012 Hotelli Paasitorni . Tässä hauska video: http://www.paasitorni.fi/. Portaikon, ravintoloiden ja kokoustilojen koristelu on alkuperäistä jugendia.

tyovaentalo_kirvesKoristeaiheina on arkisia työkaluja. (Nykyaikaisen talon koristuksia olisivat varmaankin tietokoneet ja taloelementit.)

tyovaentalo2Työväentalosta on komeat näkymät kaikkiin suuntiin.  Tästä kuvasta voi huomata, kuinka Finlandiatalo on pikkuhiljaa jäämässä uusien radanvarren talojen taakse.

tyovaentaloJoku oli kiivennyt salaa tornin huipulle.

strandKävimme Strand Hiltonin aulassa tutkimassa korkeatasoisen hotellin pintamateriaaleja. Minulla on muistikuva, että kaunis graniitti on tuotu Lapista jostain pienestä ainutkertaisesta kiviesiintymästä. Yritän kaivaa tiedon jostain. Tässä tietoja, ei paljon historiaa, mutta tasalaatuista Hiltonin brandia. http://hiltonnordics.com/fin/Helsinki_Strand_Hotel/HELHIHI

a_hakaniemenhallimuikunmati_130Hakaniemen tori ja Hakaniemen Kauppahalli ovat tavallisen kansan ja herkkujen asiantuntijoiden paikkoja. Nyt on parhaillaan muikun kutuaika ja muikun mäti maksaa 140 euroa kilolta.

a_hakaniemenhalli_kalatTutustu kaloihin ja kalastukseen – kaikki ruoka kiinnostaa matkailijoita ja Suomessa voimme suositella sesongin puhdasta lähiruokaa. Kala on suosittua ruokaa.  Kalastukseen liittyy suuria ongelmia maailmanlaajuisesti. Itämeren kalastuskiintiöt rajoittavat luonnonlohen kalastamista. Norjan kassilohi (tai Suomen) on yhtä hyvää, jos se on kasvatettu ympäristövastuullisesti. Kuhaa, siikaa, haukea, madetta, ja ah! silakkaa!

???????????????????????????????Tässä Stadian opiskelijoiden luomuksia Silakkamarkkinoilla.

a_hakaniemenhalli_ydinluutYdinluita hallista soppaan tai kivalle koiralle viikonloppuaarteeksi, hinta alle 4 euroa.

a_hakaniemenhallialushousutHallin yläkerassa myydään kaikenlaisia tavaroita. Kunnollisia alushousuja ja laamapaitoja.

a_hakaniemenhallimuottejapiparimuotteja, leivonta-astioita. Minä teen piparit veitsellä. Suosin karttoja, varsinkin Suomipiparit ovat hienoja.

a_hakaniemenhallilangatKäsinvärjättyjä ja kehrättyjäa villalankoja.

a_hakaniemenhallielaimetNämä elukat kantavat huolta joulumarkkinoista. Olisipa turisteja tarpeeksi… Olisipa oppaita, jotka toisivat turistit ostoksille…

Sitten oli safkiksen vuoro ja puolen päivän aikaan kiipesimme Kallion kirkolle.

a_aurinkokallionkirkossaAurinko tuli esiin pilven takaa ja loisti hetken syysviistoon alttarilta. Lisätietoa Kallion kirkosta: http://www.helsinginseurakunnat.fi/seurakunnat/kallio.html#.

Jari Sarasvuo näköjään saarnaa kirkossa 25.11. klo 19.00. (Tulee mieleen toimittaja Hannu Taanilan saarnat… siinä vasta rohkea saarnamies oli, tämä Sarasvuo on siinä katsannossa pelkkä julkku.).

Kallion seurakunta on saanut julkisuutta samaa sukupuolta edustavien pariskuntien vihkimisistä. Kun opas kertoo aremmista asioista, esimerkiksi seksuaalisista vähemmistöistä, uskontokunnista, vammaisista, poliittisista oikeuksista, kansallisuuksista ja kulttuurieroista tms. kannattaa olla mahdollisimman neutraali ja välttää varsinkin vitsejä. Samassa ryhmässä voi olla yhtä aikaa esimerkiksi homoseksuaaleja, homoseksuaalien hyväksyjiä ja täysin homovastaisia henkilöitä.

a_kallionkirkkoopiskNykyään myös luterilaisissa kirkoissa sytytetään kynttilöitä, rukouksen tai muistelemisen tai minkä tahansa meditaation merkiksi. Matkailijat sytyttävät Helsingin suosituimmassa, Temppeliaukion kirkossa kesäkaudella päivittän satoja tuikkuja.

a_kalloonkirkonruusujaKirkon yksityiskohtiin kuuluu paljon erilaisia ruusuaiheita, mitäkökähän tyylisuuntaa nämä edustavat?

a_kallionkirkonhaudJa vainajien muistolaattoja, kirkon sisällä molemmilla seinustoilla. Laattaseinän edessä on kivipaasi, jonka päälle omaiset voivat tuoda kukkia.

a_karhupuistoKalliossa Karhupuistossa jotkut ottavat elämän rennosti torstai-iltapäivisin. Omaperäiset kaupunginosat ovat matkailukohteita. Kaikissa suurkaupungeissa on ”tavallisten” ihmisten kaupunginosia, jotka poikkeavat ”turistipaikoista”. Kallion on Helsingin keskustassa sijaitseva kiinnostava ja omaleimainen alue.

a_sammalpuuKaupungin luonto on ihmisissä ja puistoissa.

a_muuntajataidettaTaidetta on kiinnitetty muuntajakaappeihin.

a_panampulmuFelminginkadulla on monia kiinnostavia kirppareita ja vintage-kauppoja. Tässä Pan Am, legendaarisen amerikkalaisen lentoyhtiön logoa on kopioitu baarin ulkomainontaan. Minulla olisi aitoa Pan Am- kamaa heille näyteikkunaan.

a_arlasaunaSitten menimma Arlan saunaan, tapasimme omistaja Kimmo Helistönkin. Tässä tietoa hänestä:http://fi.wikipedia.org/wiki/Kimmo_Helist%C3%B6

a_arla_alastonArlan saunan lauteilla tapasimme taidekoulun projektihenkilön karvahatussa ja pyyhkeessä, lei kaulassa. Hän leikki olevansa Kekkonen ja opetteli vuorosanojaan. (vääränlainen karvahattu.)

a_hurstinvalintaHurstin Valinta jakoi köyhille ruokaa Helsinginkadulla.

a_vaasankatuSitten käännyimme Vaasankadulle ja tapasimme paikallisoppaan nimeltä Jäbä:

a_jabaHän kertoi yhtä ja toista

a_jabagirlaja me kuuntelimme, koska tiesimme, että hän tarkoitti mitä sanoi ja tiesi mistä puhui.

Mutta hänen asenteensa paikallisen etnisen ravintoloitsijan mainoskampanjaa kohtaan oli kohtaan oli tyly: ”Älä sinä kuule jakele niitä s:n lappujas pitkin katuja. Oon jo kerran sinut pieksänyt samasta asiasta.”

a_kustaavaasVaasankadun Kustaalta oli tippunut A. Kadun varrella on hieromalaitoksia. Punaisia lyhtyjä ei ollut havaittavissa, vain nuhruisia ikkunoita verhot kiinni. Opiskelijat tiesivät kertoa, että sunnuntaiaamuisin kadulla haisee pahalle.

a_kuvataideakatpihaPäätimme kierroksen Kuvataideakatemian näyttelyyn. Lähdin menemään iltaduuniin ja Hämeentiellä loisti keltainen talo.

a_hameentie

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s