Ulla-Maija Rouhiaisen ope-blogi

matkailun oppimispäiväkirja

Kansallismuseota 2

Jätä kommentti

Tässä vielä muutamia kuvia Kansallismuseosta:

???????????????????????????????Eet Iston maalaus Hyökkäys, kuvaa Suomineitoa, jolta Venäjän keisarin tunnus kaksipäinen kotka yrittää viedä lakikirjan. Kuva kertoo kuinka viimeinen keisari Nikolai II yritti poistaa Suomen kansan hankkimat lailliset oikeudet.

Helmikuun manifesti vuonna 1899.

Jean Sibelius: Finlandia.

???????????????????????????????

Historia on paljon muutakin kuin politiikkaa. Lasten synnyttäminen, eläinten ja lasten hoitaminen ovat olleet naisten töitä, mutta naiset ovat miesten rinnalla osallistuneet myös raskaampiin töihin. Lapsia syntyi joka vuosi, vastasyntyneiden ja alle 2-vuotiaiden kuolleisuus oli Suomessa yleistä 1930-luvun lopulle saakka. Vasta 1960-luvulta alkaen syntyvyyden säännöstely on alkanut yleistyä.  Suomi oli siis vain muuataman kymmenen vuotta sitten vielä alikehittynyt maa.

Suomalaiset naiset saivat äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden vuonna 1906.  Naiset ovat osallistuneet elinkeonoelämään myös yrittäjinä ja itsellisinä. Oppineista naisista on tehty mielenkiintoinen kirja: Marjo T. Nurmisen Tiedon tyttäret, joka sai Tieto Finlandia-palkinnon vuonna 20098. http://www.wsoy.fi/kirjat/-/product/no/9789510318249

 

???????????????????????????????Lapset osallistuivat työntekoon pienestä pitäen. Suomessa lapsille järjestettiin kouluopetusta 1800-luvun puolivälistä alkaen. Aikaisemmin pappilat olivat vastanneet kansan lukutaidosta ja Katekismuksen opettamisesta. Kinkereillä lukutaito kuulusteltiin. Kodittomat ja orvot lapset joutuivat kuntien huutolaisiksi. Lapset annettiin taloihin hoidettavaksi ja halvimmalla lapsen huoliva sai hänet pitää.

???????????????????????????????Vuodesta 1898 perustettiin lisää kouluja ja kaikilla oli teoriassa mahdollisuus osallistua opetukseen, mutta usein maaseudulla se eiollut mahdollista. Miksi? Tyttöjen voimistelupuku on 1940-luvulta.

???????????????????????????????

Hypätään sota-aikojen yli ja 1960-luvulle. Kuplavolkkari on saksalaisten kehittämä kansanauto, johon tavallisella perheelläkin saattoi olla varaa. Volkkarilla on 1960-luvulla Suomessa tehty monia matkoja maaseudulla ja kaupungeissa. Myös neuvostovalmisteiset autot  Volga ja Moskvitsh olivat yleisiä. Suosituimpia automatkailureittejä olivat Lapin ja Pohjois-Norjan seudut. Yleensä perheet yöpyivät teltoissa ja söivät omia eväitään ja keittelivät spriikeittimellä perunoita. Kaupungissa asuvat perheet lomailivat sukulaisten luona maatiloilla ja osallistuivat tilan  töihin. Tätä ajanjaksoa mukaillen kehitetään Suomen maaseutumatkailu-teemoja.

???????????????????????????????

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s