Ulla-Maija Rouhiaisen ope-blogi

matkailun oppimispäiväkirja

Kansallismuseo – Osa 2 – The National Museum, Part 2

Jätä kommentti

???????????????????????????????

Kansallismuseon portaikossa Helmi Liiketalousopiston opiskelijat : Mirjami, Saara, Anna, Ronja, Meri, Taru, Katja, Anniina, Tiila, Aila, Outi, Tiia, Sara, Verna.

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Kristinusko tuli Suomeen kahta kautta, ensimmäisenä lännestä, sitten idästä. Lännestä tuli tarun mukaan piispa Henrik, jonka kuningas Erik lähetti matkaan Ruotsista noin vuonna 1150. Kummankaan miehen historiallista henkilöllisyyttä ei ole pystytty varmistamaan, mutta Henrikin ristiretkestä säilynyt kertomus on säilynyt. Tässä wikipedian linkki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Piispa_Henrik

Pyhän Henrikin Katedraali sijaitsee Kaivopuistossa: http://henrik.katolinen.fi/

Kansallismuseossa on Pyhän Henrikin sarkofagi, jossa kerrotaan kuinka talonpoika nimeltä Lalli tappaa Henrikin Köyliönjärven jäällä (kuvassa piispan sormea jäällä on vaanimassa innostunut varis!).  Tässä YLE:n sivuilla asiaa piispan luista: http://yle.fi/uutiset/turku_saa_piispa_henrikin_paakallon_takaisin/5226504

???????????????????????????????Kristinuskon (katolisuuden) alkuajoilta Kansallismuseossa on hienoja puuveistoksia. Pyhä Yrjö ja lohikäärme, en saa nyt selville veistoksen tekoajankohtaa, how about jos etsit sen ja liität alle kommenttikenttään. Tästä saa pisteitä ja stipendin.

???????????????????????????????Nämä kallot ajoittuivat esihistorian ajalle, mutta nyt ne saavat olla tässä. Miltä ajalta nämä jäännökset ovat?

???????????????????????????????Katja menneisyyden varjoissa.

???????????????????????????????Tässä käteistä rahaa, oravan nahka oli vaihdon väline. Piispa Olaus Magnuksen kirjassa Pohjoisten kansojen historia ja Carta Marina, kuvataan elämää 1400-500 luvuilla. Ihania tarinoita ja kuvia täällä: http://lapinkavijat.rovaniemi.fi/carta_final/pics_content/cartamarina_fi.pdf

???????????????????????????????Kansallismuseossa on savupirtti, mutta ei SAUNAA!

???????????????????????????????Kustaa Vaasa tuli Ruotsin kuninkaaksi vuonna 1523 ja alkoi kehittää Ruotsista valtiota. Hän oli rahan tarpeessa ja katolinen kirkko luostareineen oli vauras. Saksasta alkanut protestanttinen liike (Luther) antoi Kustaa Vaasalle mahdollisuuden uskonpuhdistuksen myötä ottaa haltuunsa myös kirkon varallisuuden.

Uskonpuhdistuksen keskeisimpiä sisältöjä oli Lutherin vaatimus: Jokaisen ihmisen pitää saada mahdollisuus kuulla Jumalan sanaa omalla kielellään, eikä pelkästään latinaksi kuten katolisessa kirkossa. Micael Agricola lähetettiin Wittenbergiin Lutherin oppilaaksi ja hän aloitti kääntämään Uutta Testamenttia suomenkielelle – Se Wsi Testamenti.  Agricolan ensimmäinen kirja oli ABC-kiria. Agricolan tekstit ovat antaneet tietoa myös Suomen muinaisista jumalista:

Mikael Agricolan luettelo on seuraavanlainen:

”Epejumalat monet tesse muinen palveltin cauan ja lesse. Neite cumarsit Hemelaiset seke Miehet ette Naiset. Tapio Metzest Pydhyxet soi ja Achti wedhest Caloja toi. Äinemöinen wirdhet tacoi Rachkoi Cuun mustaxi jacoi. Lieckiö Rohot jwret ja puudh hallitzi ja sencaltaiset mwdh. Ilmarinen Rauhan ja ilman tei ja Matkamiehet edhes-wei. Turisas annoi Woiton Sodhast Cratti murhen piti Tavarast. Waan Carjalaisten Nämet olit Epejumalat cuin he rucolit. Rongoteus Ruista annoi Pellonpecko Ohran casvon soi. Wirancannos Cauran caitzi mutoin oltin Caurast paitzi. Egres hernet Pawudh Naurit loi Caalit Linat ja Hamput edestoi. Köndös huchtat ja Pellot teki quin heiden Epeuskons näki. Ja quin Kevekylvö kylvettin silloin ukon Malja jootijn. Sihen haetin ukon wacka nin joopui Pica ette Acka. Sijtte paljo Häpie sielle techtin quin seke cwltin ette nechtin. Quin Rauni Ukon Naini härsky jalosti Ukoi pohjasti pärsky. Se sis annoi Ilman ja WdhenTulon käkri se liseis Carjan casvon. Hiisi Metzeleist soi Woiton Wedhen Eme wei calat vercon. Nyrckes Oravat annoi Metzast Hittavanin toi Jenexet Pensast. Eikö se Cansa wimmattu ole joca neite wsko ja rucole. Sihen Piru ja Syndi weti heite Ette he cumarsit ja wskoit neite. Coolludhen hautijn Rooca wietin joissa walitin parghutin ja idketi. Mennin-geiset mös heiden Wffrins sai coska Lesket hoolit ja nait. Palveltin mös paljo muuta Kivet Cannot Tädhet ja Cwu-ta.Tontu Honen menon hallitzi quin Piru monda wil-litzi. Capeet mös heilde Cuun söit Calevanpojat Nijttut ja mwdh löit.”[2]

Ja nykysuomeksi suunnilleen näin:

”Epäjumalia monia tässä, muinoin palveltiin kaukana ja läsnä. Näitä kumarsivat hämäläiset sekä miehet että naiset. TAPIO metsästä pyydykset soi ja AHTI vedestä kaloja toi. VÄINÄMÖINEN virret takoi, RAHKO kuun mustaksi jakoi. LIEKKIÖ ruohot, juuret ja puut hallitsi ja senkaltaiset muut. ILMARINEN rauhan ja ilman teki ja matkamiehet edesvei. TURSAS antoi voiton sodasta, KRATTI murheen piti tavarasta. Vaan karjalaisten nämä olivat epäjumalat, joita he rukoilivat. RONGOTEUS ruista antoi, PELLONPEKKO ohran kasvun soi. VIRANKANNOS kauran kaitsi, muutoin oltiin siitä paitsi. ÄKRÄS herneet, pavut, nauriit loi, kaalit, pellavat ja hamput edestoi. KÖNTYS huhdat ja pellot teki, kuin heidän epäuskonsa näki. Ja kun keväällä kylvettiin, silloin UKON malja juotiin. Siihen haettiin UKON vakka, niin juopui piika ja akka. Sitten siellä paljon häpeää tehtiin, kuin sekä kuultiin että nähtiin. Kun RAUNI (Ukon vaimo) härskyi, jalosti Ukko pohjasta pärskyi. Se siis antoi ilman ja vedentulon. KEKRI se lisäsi karjan kasvun. HIISI metsäläisistä soi voiton, VEDENEMÄ vei kalat verkkoon. NYYRIKKI oravat antoi metsästä, HITTAVAINEN toi jänikset pensaasta. Eikö se kansa vimmattu ole, joka näitä uskoo ja rukoilee? Siihen PIRU ja synti veti heitä, että he kumarsivat ja uskoivat näitä. Kuolleiden hautoihin ruokaa vietiin, joissa valitettiin, paruttiin ja itkettiin. MENNINKÄISET myös heidän uhrinsa saivat, koska lesket huolivat ja naivat. Palveltiin myös paljon muuta, kiviä, kantoja, tähtiä ja kuuta. TONTTU huoneen menon hallitsi, kuin PIRU monta villitsi. KAPEET myös heiltä kuun söivät. KALEVANPOJAT niityt ja muut löivät.”
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalaisten_muinaiset_jumalat
 
???????????????????????????????
Ensimmäinen kokonaan suomennettu Raamattu Se Coco Pyhä Raamattu, painettu Tukholmassa 1642.
 http://www.finbible.fi/head/raam1642.htm
Suomi oli Ruotsin itäinen osa, Österland.
Suomalaiset joutuivat osallistumaan Ruotsin kuninkaiden sotiin itäisiä vihollisia vastaan (Novgorod, Moskova,Venäjä) ja Euroopassa 30-vuotiseen sotaan. Etsi Kustaa II Adolfin ja Kuningatar Kristiinan tiedot. Sakari Topelius kirjoitti Välskärin kertomuksia- kirjan, jossa suomalaista ratsuväkeä ihnannoidaan. Kaiva tietoa hakkapeliitoista, hyvä lähde on Veijo Meri: Maassa taivaan saranat.
 
???????????????????????????????
Sisarukset Kaarle XII ja Ulrika Eleonora. Kaarle XII on Ruotsin oikeistolaisten ryhmien idoli, skinit ja maahanmuuttovastaiset ryhmät kokoontuvat  suosikkikuninkaan patsaalla mielenosoituksiin. Kaarlen historia on aika murheellinen – hänen aikanaan Ruotsi menetti suurvalta-asemansa ja kuningas itse pakeni itään ja vietti pitkiä aikoja mm Turkin sulttaannin hovissa pohtimassa tulevaisuuttaan.  Ruotsalaiset toivoivat kuningasta takaisin, jotta asiat muuttuisivat paremmiksi – mutta tultuaan Kaarle XII aloittikin sodan valloittaakseen Norjan.  Skandi-vuoristossa hän menetti henkensä ja on epäilty, että hänet tappoi oman sotilaan ampuma luoti.
Ulrika Eleonora nousi pariksi vuodeksi valtaistuimelle ja hänen puolisonsa Fredrik jatkoi kuninkaana.  Ulrika Eleonoran mukaan on saanut nimensä Ullanlinnan kaupunginosa Kaivopuiston vieressä sekä nykyisellä Senaatintorilla aikoinaan sijainnut Ulrika Eleonoran kirkko. Torilla on kirkon paikalla muistomerkki.
Lue seuraavista hallitsijoista täältä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Aadolf_Fredrik.
???????????????????????????????Jakarin kartanon kattoa Kansallismuseossa.
???????????????????????????????
Matka-arkku, yksityiskohta. Kiva tunnistustapa olisi lentokentillä nykyäänkin varustaa matkalaukku suurella omalla kuvalla.  Taidanpa kokeilla.
???????????????????????????????
Lemminkäisen seikkailuista on Kalevalassa paljon juttua,  tsekkaa:  http://www.finlit.fi/kalevala/index.php?se=y
Kalevala on varsinainen matkakirja, Lemminkäinen on yhdeltä nimeltään Kaukomieli.  Mainostan vielä tässä  kirjaa:

Kai Nieminen: Kalevala. Nyt.

kuvittaja: Korpak, Adamkalevalanyt

Kai Nieminen kertoo nykysuomalaiselle vaivatta avautuvalla kielellä Kalevalan merkittävimmät tapahtumat. Kalevala. Nyt on uudistettu pokkarilaitos teoksesta Kalevala 1999.

”– sopii hyvin johdatukseksi Kalevalan maailmaan. Kirja kokoaa yhteen juonen kannalta keskeiset tapahtumat ja henkilöt.” – Helsingin Sanomien kirjallisuusliite

”Nieminen aukaisee kärsimättömälle nykylukijalle raskaan ja paikoin käsittämättömän Kalevalan vauhdikkaiden tarinoiden ketjuksi. — Kieli muuttuu läpinäkyväksi, sillä vanhahtavat sanonnat on käännetty nykysuomeksi ja runsauden tilalla on selkeys.”– Keskisuomalainen

”Kuin romaani: helppo lukea, helppo kokea, helppo samaistua.”– Lukufiilis

”Tätä Kalevalan muunnosta lukee kuin Chandlerin dekkaria tukka pystyssä.” – Opettaja-lehti

”Helppolukuinen ja juohea, silti luotettava.” – Turun Päivälehti

”Lopputulos on kerrassaan ihastuttava.” – Ilkka

Ruotsi luopuu Suomesta – Suomen Suuriruhtinaskunta 1809

Tilsitin_sopimus

Venäjän keisari Aleksanteri I ja Napoleon jakoivat Eurooppaa Tilsitin tapaamisessan. Aleksanteri päätti ottaa Itä-Euroopan, Puolan, Baltian ja   itäisen osan Ruotsia, eli Suomen. Napoleon halusi länsiosan. Venäjä valloitti Suomen neljän kuukauden pituisessa Suomen sodassa ja Aleksanteri julisti Suomen (ja myös Puolan) autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi ja Suomen säädyt vannoivat keisarille uskollisuutta. Aleksanteri I teki Helsingistä suuriruhtinaskunnan pääkaupungin. Tästä keskustelemme Senaatintorilla.

Napoleons_retreat_from_moscow

Tästä kuvasta näkyy, kuinka Napoleonille sitten kävi, kun hän sopimuksen vastaisesti kuitenkin hyökkäsi Venäjälle.  Ranska menetti lähes koko armeijan paluumatkalla Moskovasta Pariisiin. Kannattaa lukea:

Leo Tolstoi: Sota ja rauha. Paavo Haavikko kirjoitti novellin Viinin kärsimykset Venäjällä. Se kertoo Napoleonin armeijan paluusta hirveässä talvipakkasessa Venäjältä. Näytelmän henkilöt ovat keisarin keittiöväkeä ja he kuvaavat (kuolleina) kuinka heidänhieno ammattitaitonsa menee hukkaa tällaisissa olosuhteissa. Pahiten joutuu kärsimään viinivaraston hoitaja, jonka kaikki hienot viinit kuolevat pakkaseen. Tarina on esitetty televisiossa näytelmänä, yritän etsiä linkin YLE-arkistosta.

aleksanteri

Mutta suomalaisille alkoivat uudet ajat: Romanov-hallitsijoita oli yhteensäviisi, järjestyksessä Aleksanteri I, Nikolai I, Aleksanteri II, Aleksanteri III ja Nikolai II. Tässä kuvassa Aleksanteri I. Kansallismuseossa näimme Romanov- hallitsijoiden ja heidän puolisoidensa muotokuvat, sekä valtaistuimen, jota Aleksanteri I käytti Porvoon valtiopäivillä 1809.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s