Ulla-Maija Rouhiaisen ope-blogi

matkailun oppimispäiväkirja

Kansallismuseo The National Museum

Jätä kommentti

Olemme tänään menossa Kansallismuseoon.

http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo

karhu-ja-torni-200-x-135

Kuva: http://www.nba.fi/fi/kansallismuseo; noudettu 31.10.2013

Käymme opiskelijoiden kanssa tänään läpi:

Esihistoriallisen osaston ensin: esihistoria tarkoittaa, ettei tältä ajalta ole kirjallisia dokumentteja vaan ajasta viestivät ainoastaan esineet tai esimerkiksi luontoon jääneet jäljet ilmastosta, eläimistöstä, tms.

Kiva kirja on esimerkiksi: Matkailuyrittäjän Maamme-kirja (Rouhiainen) Edita, 2005. Sieltä löytyy aika nastaa tietoa myös esihistoriasta. Siellä kerrotaan esimerkiksi, kuinka oravasta valmistetaan nugaata.

Sara muisti, että puhuimme eilen Vanhan kirkon puistossa (Ruttopuistossa) rutosta ja tässä on hieno kirja tästä ajasta: http://www.siltalapublishing.fi/fi/kirja/tietokirjat/87/jumalan-vihan-ruoska

Mirka Lappalainen on kirjoittanut myös kirjan Maailman painavin raha, http://www2.pirkkala.fi/kirjasto/arkisto/viikko0107.htm

Ope-raporttia Kansallismuseosta:

Opasopiskelu on mukavaa, kun muistiinpanjoa voi tehdä kamerallakin.

???????????????????????????????

Hirvi oli tärkein saaliseläin. Englanninkielinen opastustaulu museossa:

???????????????????????????????

samalla vaivalla asian voi opetella myös ruotsiksi:

???????????????????????????????

Karhunpää ase on rituaaliesine:

???????????????????????????????

Ja suomeksi karhulla onkin vähintää 300 eri nimeä. Lisätietoja esimerkiksi Pentikäinen; Karhun kannoilla.

???????????????????????????????

Karhun kallo ei ollut esihistoriallisella osastolla, koska niin vanhoja luita ei ole säilynyt, tämä kallo oli yläkerroksissa ja 1700-lukua esittelevällä osastolla. Karhua palvottiin vielä 1800-luvullakin.

???????????????????????????????

Karhu herätettiin talvipesästä ja tapettiin. Karhun turparenkaan sai kuolettavan iskun antanut metsästäjä. Hän asetti sen päähänsä. Kun karhu tapettiin, sille järjestettiin juhlat. Karhunpeijaisrokka keitettiin karhun päästä ja kämmenistä: syötiin karhun päälliset. Karhun kallo ripustettiin karhunpeijaisten jälkeen korkeimman puun oksalle, jotta sillä olisi sieltä lyhyt matka takaisin kotiinsa ”Otavaisen olkapäille, taivaan tähtien sekahan”. Iso Karhu eli Otava pohjoisella taivaalla on karhun koti, josta se sitten taas laskeutuu maan päälle.

???????????????????????????????Kuvassa karhun käpäliä, siitinluu ja hampaita. Loitsut, taiat ja muut maagisesti vaikuttavat sanakaavat olivat voimanlähteitä. Ihmiset uskoivat että kaikkialla oli yliluonnollisia voimia, persoonatonta voimaa eli väkeä. Tarvittiin siis taikakaluja ja ne olivat sitä parempia mitä harvinaisempia ne olivat. Noidat, loitsijat ja myrrysmiehet käyttivät sileitä kiviä, käärmeiden päitä, ravun kynsiä, ampiaisen pesiä ja eläinten rakkoja, joita he säilyttivät loitsupusseissa. Kaikkein tehokkaimpia olivat karhun hampaat ja rauta.

???????????????????????????????Aleksis Kivi kirjoitti Metsämiehen laulun ja Sibelius sävelsi:

Löysin runon englanninnoksen;

Hail the forest and the mountain!

Hail the prince of the woods!

Here’s thy young and brave son;

Forth he goes filled with strength

Like a fiery wind on a field.

I want to be a woodsman,

Champion of the mighty forest.

On the meadows of Tapiola

I wrestle with bears

And the world be left in oblivion!

a_kivisilma_1

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Kirjailija Veijo Meri on sanonut:

”Esihistorialliset kiviaseet ja roomalaiset rahat ja Turun kaupungista löytynyt roomalainen viinikauha, ja vanhat herraskartanot ja kolme historiallista linnaa, kuusikymmentä keskiaikaista kivikirkkoa ja niiden puiset pyhät esineet ja Hattulan ja Lohjan seinämaalaukset, talonpoikaismestarien rakentamat luterilaiset puukirkot Klemetin kolme hyvää kansansävelmää, venäläiset ikonit, vanhat ja uudet ryijyt ja taideteollisuuden tuotteet, Alvar Aallon ulkomaiset ja kotimaiset rakennukset, Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa ja kahdeksas sinfonia, sata vuotta suomalaista kirjallisuutta ja kansanrunot, siinä kansalliset aarteet, jotka ovat historian suojeluksessa ja kertovat, että täällä oli kansa, joka on tehnyt velkaa ja maksanut velkansa takaisin viimeistä penniä myöten, kuten Mannerheim, viimeinen suuren tyylin eurooppalainen sanoi päiväkäskyssään toisen vapaussodan päätyttyä….Tulevaisuudestamme on meillä takeena vain menneisyytemme. Se ei lupaa kovin suuria tapahtumia, mutta minkä se lupaa, sen se on osoittanut näissä olosuhteissa mahdolliseksi. Veijo Meri: Itsenäisyys

???????????????????????????????Tässä ovat Veijo Meren mainitsemat pronssiset viinikauhat. Vasemmanpuoleinen on Capuasta, Italiasta, toinen Reininmaalta ja molemmat ajalta 200 – 400 jKr.

???????????????????????????????Kultainen kaularengas Skandinavialaista alkuperää on löytynyt Nousiasista.

kuppikivi_piYllä oleva sivu on skannattu Museoviraston ruotsinkielisestä oppaasta, jossa kerrotaan miten maastossa voidan havaita historian jälkiä. Hinta Kansallismuseon kaupassa : 1 euro. Muinainen estetiikka elää edelleen Kalevalakoruissa.

???????????????????????????????

Kalevala antaa kehyksiä, mukautuu, fragmentoituu, venyy ja paukkuu monenlaisiin tarkoituksiin. Kalevala ei ole saamelaisuuden matkailullisen hyödyntämisen lailla perinteen riistoa. Kalevalaisuuteen kaikilla suomalaisilla on tekijänoikeus. Lönnrotin Kalevala on vain yksi kokoelma. Kalevala tulee idästä, mutta myös läntiset suomalaiset ja savolaisetkin ovat omaksuneet sen ja kääntäneet omalle kielelleen:

Teljänneito – solki,

Korun solmuaihe tunnetaan jo kivikaudelta. Nuorten neitojen kerrotaan sitoneen sillä vyönsä, koska he uskoivat sen tekevän heidät hedelmälliseksi. Solmun uskottiin parantavan nopeasti myös haavat. Solmut ovat aina olleet vahvoja yhteenliittymisen symboleja, jotka ilmaisivat myös rakkauden lumoa ja ikuisuutta. Vanhan uskomuksen mukaan solmut sitovat kaukana toisistaan olevat rakastavaiset yhteen. Solmun taika on väkevä. http://www.kalevalakoru.fi/korut/kuvasto/sormukset/335

Kalevalan sisältö on suomalainen ja samalla se on universaali, kuten muutkin suuret maailmaneepokset, osa ihmiskunnan yritystä ymmärtää ”kaikkea”.

Kannattaa ostaa itselle kirja: Kalevala. Nyt. Sen on kirjoittanut Kai Nieminen ja hinta on jotain 9 euroa.

???????????????????????????????Katso Suomen karttaa, niin näet kuinka vesistöt muodostavat oivalliset kulkuväylät, kesällä veneillä ja ruuhilla, talvisin jäitä pitkin hiihtäen tai reellä. Keskustelimme Lemminkäisen matkoista.

Tarina jatkuu seuraavassa postauksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s