Ulla-Maija Rouhiaisen ope-blogi

matkailun oppimispäiväkirja

Sadetta Stadissa

Jätä kommentti

eduskunttalon_edessa

Good Morning!

This is the Parliament building of The Republic of Finland. These beautiful girls here are studuing tourism. They are from Finland and they are free and are also able to study free of charge all the way from the age of 6 to reach their PhD if they like, or they can study their profession in a vocational school.  Or actually, they do not study free of charge, the Finns pay a lot of taxes to enable their children to get free education. These young ladies also get subsidy from the governement to encourage their studies. But the students also work outside the school hours because the subsidy does not cover all the living costs. Sometimes the family also helps.  The Finnish women were the first in the world to get the right to vote and also become candidates in public elections, that was already in 1906 .

Wikipedia tietää:

Naisten äänioikeus on taloudellinen ja poliittinen uudistus, joka antaa naisille oikeuden äänestää.

Ensimmäiset naisille äänioikeuden antaneet maat olivat Uusi-Seelanti ja Australia 1800-luvun lopussa. Naisten äänioikeus tosin oli Yhdysvaltain New Jerseyn osavaltion perustuslaissa jo vuonna 1776, mutta se kumottiin 1807. Myöhemmin naiset saivat äänioikeuden Yhdysvalloissa vuonna 1920.[1] Ranskassa Pariisin kommuuni antoi naisille äänioikeuden 1871, mutta päätös kumottiin kommuunin kaatuessa.[2] Suomi antoi kolmantena maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa naisille äänioikeuden vuonna 1906, ja samalla Suomen eduskuntaan valittiin maailman ensimmäiset naisparlamentaarikot.[3] Euroopan maista Sveitsi antoi naisille äänioikeuden vasta vuonna 1971 ja Liechtenstein viimeisenä Euroopassa vuonna 1984.[1] Joissain Sveitsin kantoneissa naisten äänioikeus oli evätty 1990-luvun alkuun asti.

Eduskuntatalon vieressä on useita monumentteja, jotka kertovat Suomenm historiasta ja tasavallan presidenteistä.

svinhufvud

Tässä on presidentti Pehr Evind Svinhufvud, lisätietoa Kansallisbiografiasta: http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/501/

kaiken_viisauden

Ja tässä presidentti Juho Kusti Paasikiven muistomerkin jalustassa oleva presidentin sitaatti : ”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen”.  Muistomerkki on nimeltään Itä ja länsi ja nimi kuvaa Paasikiven merkitystä Suomen ulkopolitiikan strategina. Monumentin teki kuvanveistäjä Harry Kivijärvi vuonna 1980. Patsas on abstrakti taideteos jossa on kaksi suurta graniittilohkaretta. Piirtäjä Kari Suomalainen arvioi Helsingin Sanomien pilapiirroksessaan: ” Muuten se on ihan näköinen, mutta ei Alli minusta ollut noin lihava”.  Kansallisbiografiassa Paasikivestä löytyy juttua täältä: http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/631/

kansanvallan_muistomerkki

Eduskuntatalon vieressä on Pikkuparlamentti, Eduskunnan lisärakennus. Sen edessä on kuvanveistäjä, professori Eila Hiltusen teräsveistos Menneet ritarit, joka on pystytetty yleisen äänioikeuden muistomerkiksi.

haukimonumentti

Vastapäätä Eduskuntaa on uusi Kansalaispuisto, jossa sijaitsee mm Hauki-monumentti. Sen on tehnyt kuvanveistäjä Reijo Hukkanen. Monumentti on maalattua terästä ja se on 13 metriä korkea. Kuvanveistäjä on saanut inspiraation veistokseen Aaro Hellaakosken runosta Hauen laulu:

Laulavan hauen arvoitus

Hauen laulu

Kosteasta kodostaan
nous hauki puuhun laulamaan

kun puhki pilvien harmajain
jo himersi päivän kajo
ja järvelle heräsi nauravain
lainehitten ajo
nous hauki kuusen latvukseen
punaista käpyä purrakseen

lie nähnyt kuullut haistanut
tai kävyn päästä maistanut
sen aamun kasteenkostean
loiston sanomattoman

kun aukoelle luista suutaan, longotellen leukaluutaan

niin villin-raskaan
se virren veti
että vaikeni
linnut heti
kuin vetten paino
ois tullut yli
ja yksinäisyyden
kylmä syli.

(Jääpeili 1928) Lähde:  http://oulu.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/hellaak/hauki.htm

kansalaispuisto

Kansalispuistossa tapahtuu paljon. Takana näkyvät aseman makasiinien rauniot, joiden kohdalle rakennetaan mahdollisesti jo vuodeksi 2017 uusi keskustakirjasto.

kamppi_opiskelijat

Kampin kappeli sijaitsee keskustassa Narinkkatorilla.  Voit fanittaa kappelia FB:ssa ja hankkia lisää tietoa. https://www.facebook.com/kampinkappeli

kampin_kappeli_sisakuva

Kampin kappelin hiljaisuuden voi kuulla ja

kampin_kappeli_kattoa

valo laskeutuu rauhallisena kattoikkunoista tai lampuista.

aseman_valaisimetHelsingin Rautatieaseman on suunnitellut merkittävä arkkitehti Eliel Saarinen. Hallin valaisimet ovat alkuperäiset.

asema_historiikki

Asemaravintolan historiasta voi lukea suuresta taulusta.

asema_jarnefelt

Asemaravintolan takaseinällä on Eero Järnefeltin tekemä maisema Kolilta.

asema_opiskelijat

Opastamista opiskellaan opastamalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s